Popular Label

Berita (12) DrZul (17) Gambar (3) Kitab (3) Review (5) Tazkirah (36) Video (44)
Blog yang membicarakan aktiviti-aktiviti di Madrasah as-Saidiyyah, Surau Kampung Pondok Rasah, Seremban. Juga boleh mengetahui berkenaan Tariqat Ahmadiah di bawah pimpinan Dato' Sheikh Mohd Murtadza Sheikh Hj Ahmad serta Pusat Pengamalan Tariqat Ahmadiah di http://alahmadiyyah-rasah.blogspot.com/

Sunday, December 4, 2011

Simposium–Khulasah

Alhamdulillah, Syukur kerana Simposium Tareqat Tasawuf berjalan dengan lancar pada Siri yang kedua ini. Ribuan terima kasih dari kami buat ikhwan yang membantu dari mula lagi agar majlis ini berjalan dengan jayanya.

Kehadiran dari 2 pakar yang tidak asing lagi dalam bidang Tasawuf dan Tareqat ini bagi mencurahkan ilmu buat warga Negeri Sembilan, sesungguhnya hanya Allah sahaja membalas budi kalian. Keberkatan buat anda berdua Sheikh!

Kehadiran yang di alu-alukan kepada Dato’ Mufti Negeri Sembilan, Jemaah dari Majlis Fatwa Agama Negeri Sembilan, Rombongan dari Jabatan Mufti dan JHEAINS, juga di serikan dengan kehadiran Sheikh Dr. Uthman al-Muhammady dan Sheikh Mohd Fuad al-Maliki dari Yayasan Sofa, wakil dari Yayasan al-Jenderami,  sesungguhnya kami warga Madrasah as-Saidiyyah sungguh berbesar hati dengan kehadiran kalian. Semoga rahmat Allah ke atas anda semua.

2 kertas kerja yang dibentangkan oleh 2 pakar yang di jemput menyentuh berkenaan penyakit dan masalah-masalah yang kebiasaannya melanda ahli tariqat oleh Tuan Guru Dr Hj. Jahid bin Hj. Sidek al-Khalidi dan Peranan serta kesan berzikir oleh Dr Hj. Abdul Manam Mohammad al-Merbawi malam tadi benar-benar memberikan nafas baru dan ilmu yang sangat bermanfaat buat para hadirin. Cukup pendek sebenarnya masa yang di berikan pada setiap panel iaitu 1 setengah jam seorang dan insyaAllah, pihak kami akan cuba memperbaiknya pada masa-masa yang akan datang.

Kedatangan hadirin malam tadi tidak seramai seperti Simposium yang pertama dan post-mortem yang di buat sejurus selepas habisnya majlis ini berkemungkinan promosi yang agak lambat di jalankan oleh saya sebenarnya dan InsyaAllah akan di perbaiki pada masa akan datang. Dan respond dari Sheikh Murtadza pula bahawa beliau gembira dengan kelancaran majlis serta kehadiran ramai ilmuan yang bersama dalam majlis serta  komitmen dan istiqomah para ikhwan yang hadir bagi  memeriahkan majlis yang di adakan.* 2 tajuk di berikan kepada kami oleh Dr. Uthman untuk beliau bentangkan masa Majlis Maulud Nabi akan datang..

No comments:

Post a Comment